Rabu, 29 Disember 2010

C.U.T.I


Gggggrrrrrrrr...........
walaupun ari nie ramai pekerja2 yg coti..
samade gov or non gov..
tapi den tetap kene koje..
hampeh betul...
tempat keje hubby dapat cuti esok?
jeless..jeleesss dan jeleesssss..
herrmmmm...
sabar je lahhh!!!!!
janji dpat claim OK..

Jumaat, 24 Disember 2010

TiPs BaHaGiA DaN BeRjAyA




Untuk kebanyakan manusia, agak sukar untuk mendapat kejayaan dan kebahagiaan sekaligus. Ada orang bahagia sekalipun mungkin kehidupannya sederhana, dan ada orang berjaya dalam hidup dari sudut karier tapi tidak bahagia. Tetapi tak mustahil untuk dapatkan kedua-duanya sekali. Mungkin sedikit pengorbanan yang ikhlas akan membuahkan kejayaan dan kebahagiaan yang indah untuk anda.

Tip 1: Mula kembali
Andai berusaha tetapi tidak berjaya, jangan berhenti di situ. Mula kembali. Kalau orang Barat cakap “When things are not going right or you get knocked down, bounce right back again.” Selidik punca kegagalan. Dan kemudiannya mulakan langkah baru. Lekuk yang berlaku kerana disebabkan air, bukan kerana setitik air yang meniti itu terus membentuk lekukan tersebut. Malahan titisan tersebut jatuh berulang dan berulang sehingga membentuk lekuk tersebut. Anda juga boleh!

Tip 2: Komitmen 100%
Bagaikan tidak ada rasanya dalam kisah kejayaan mereka yang berusaha dan berkomitmen 60% tetapi mendapat hasil 100%. Mustahil melainkan tuah yang Allah SWT berikan. Bermakna nak berjaya dan bahagia anda perlu setiap hari memberikan komitmen kepada misi dan visi hidup anda. Berikan sepenuh tumpuan untuk mencapai apa yang anda inginkan. Bukan melepaskan batuk di tangga atau hangat-hangat tahi ayam. Tetapi buat betul-betul.

Tip 3: Cari penyelesaian bukan alasan
Semestinya dalam karier dan kehidupan akan hadapi banyak sekali cabaran dan masalah. Tetapi kita kadang-kadang terkeliru adakah apa yang kita lakukan itu adalah jalan penyelesaian atau alasan yang akan memburukkan lagi keadaan tersebut. Orang yang dilanda masalah dengan negatif akan mencari alasan. Dan orang yang menghadapi masalah dengan positif akan berusaha untuk mencari jalan penyelesaian sebaik mungkin walau apa pun caranya.

Tip 4: Bina hubungan dengan orang lain
Nak berjaya dalam karier memang kena banyak kenalan. Lagi ramai lagi bagus. Bak kata pepatah Melayu “Berkawan biar seribu”. Tak kiralah apa jua pekerjaan yang anda ceburi. Part-time atau profesional semuanya memerlukan ramai hubungan untuk berjaya. Begitulah juga jika ingin bahagia. Bina hubungan dengan orang lain sekurang-kurangnya kita dapat mempelajari kehidupan orang lain untuk memperbaiki perhubungan dalam keluarga kita. Ataupun jika kita dilanda masalah kita mempunyai ramai sahabat untuk kita minta doakan kita agar berjaya dan bahagia.

Tip 5: Jaga diri anda
Paling penting sebelum kita jaga orang lain, jaga diri sendiri. Jaga diri anda melalui tiga cara: kesihatan anda, perhubungan anda dengan orang lain dan kerjaya anda. Hilang imbangan ketiga-tiga perkara ini akan memberikan anda tekanan-tekanan yang lain pula. Jangan lupa jaga DIRI ANDA! Apabila kesihatan terganggu anda akan tidak dapat melakukan kerja dan juga tidak dapat membina hubungan dengan orang lain. Begitulah apabila anda hilang kerjaya, sudah pasti tidak ada sesiapa yang ingin membina hubungan dengan anda.

Tip 6: Keluarlah dari kegelapan
Wah! Keluar dari kegelapan bermakna anda mencari cahaya bukan? Memang benar. Nak berjaya, nak bahagia jangan terlalu terikat dengan pemikiran yang lama. Cubalah sesuatu yang baru, lebih kreatif dan dapat meransang diri untuk terus membina kejayaan diri, keluarga dan kerjaya.

Tip 7: Jadilah tangan yang di atas
Jadilah insan pemurah. Mereka yang pemurah akan diberkati Allah. Allah SWT akan mempermudahkan urusannya kerana banyak membantu orang lain dan manusia pula akan terus mendoakannya agar berada dalam kebahagiaan di dunia dan akhirat. Bayangkan bila semua orang doakan kita. Perasaan tenang dan bahagia mula hadir dalam diri kita.
Menjadi insan pemurah bukan mengharapkan anda memberi derma beribu-ribu baru dianggap pemurah. Memadailah anda seorang yang suka membantu orang lain.

Tip 8: Cari di mana keseronokkan bekerja
Andai sudah hilang rasa seronok untuk bekerja sekarang, jangan terus dalam keadaan demikian. Pastikan apa yang anda perlukan untuk mengembalikan susasana keseronokkan tersebut. Jika anda memerlukan cabaran yang baru, suasana baru dan rakan kerja yang baru tiada salahnya jika itu semua menuntut anda untuk berhijrah ke tempat kerja yang baru.

" wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu.. .......,
kami lah hamba yang mengharap belas darimu ........Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa.... ..ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia."


sumber: www.prihatin.yks.org.my/

Khamis, 23 Disember 2010

PeNiPu

Salam Jumaat...
huhuu.. pagi2 dah buat gua bengang..
benci betul dgn penipu yang suka menipu???
but..
sabar je la utk few day nie..
mangkuuukkkk betullll!!!!!
;(

Rabu, 22 Disember 2010

Lepak di kedai mamak

semalam punye kes..
balik keje..
terus set ngan hubby n adik lepak kat mamak
coz nak rest dr xtvt masak memasak..
;p
ambil zafran kat taska
dan terus ke tempat yang di tuju...
best gak penat2 keje,pastu
lepak2 n mkn2 ngan tersayang kt mamak..
balik umah terus melepak2 lagik..
xyah fikir mkn malam..
hakhakhak...
bessttt.........
milo ais saya..
pssttt...ade org tegur paint kat tangan saya cun.. ;p
padahal hazabb
zafran yang teruja n seronok..
coz jarang weekday bawa dia kuar..
sian dia.. ;(
babah n zafran punye tray..
3 keping roti canai..
xmau garing..
(gaduh2 ngan i yang nk roti canai garing2 nie.. aduuiyaaii)

sudah jadi kebiasaan..
zafran akn mkn sebelah babah..
n share makanan ngan babah..
ibu adelah best sbb xyah layan zafran mkn..
sayang la my hubby..
muahhh!!
(bodek lebihhh)
dan ini menu saya..
so so je..
adik saya pun order yg sama...
1st time order nasik kt gerai mamak..
(memang x kenan ngan lauk pauk kedai mamak)
dah kenyang balik umah rest.....
sekian....
p/s: gembira dalam duka ;(

KeRePeK

sape suke kerepek????
sayaaaaaaaaa... (sambil angkat dua2 tangan)
;p
suka sangat2 kerepek..ape2 kerepek la..
paling suka..kerepek pisang tanduk..yang fresh..
tanak yang dah berbulan2.. agak xbest dah..
rumah saya sentiasa ade kerepek..
kalo xde stok cepat2 nak refill balang hihiii...
now sekarang stok dah abis..
esok baru saya stock inn semula..
memang xbest kalo kepek xde..
xleh kunyah2 sambil tgk TV n layan tenet..
huhuuu....
kalo kepek pisang tanduk xde..
kepek sukun pun OK..
xpun kepek ubi pedas2..
nyumm..nyummm.....
;D
simple but nice..
;D

Nasi Minyak

salam....
tajuk je mesti org agak kenduri kawen kan??
butt...tidak sama sekali..
ini menu saya n adik saya msk..
heheeenasik minyak..
masak ala2 nasik ayam..
tapi nak msk halia..
dah hampir msk..
tabur kismis...
dah angkat msk bekas.. tabur bawang goreng n daun sup/bawang..
ayam msk merah..
maveleess..
adik saya msk...
sekarang dah agak rajin n jimat..
ade geng nak main msk2..
hikhik..
hubby senyum kebar je.. ;p
dan last..
acar timun n nanes..
juga best..
yang x bestnye..
sakit gigi datang lak time2 nie..
adehlaaa....
;D
ape pun kenyang banget...
;D
p/s:tiap ari ade je plan nak masak.. best best..

Selasa, 21 Disember 2010

weekend

xtvt dah basi..
ahad lepas..utk sarapan dah buat cucur nasik spesel..
agak banyak..
so merangkap mkn tengahari..
pukul 5 dah lapar giler memasing..
terus siap2 kuar mknmenu biasa zafran..
nasik goreng cina..
agak berselera dia makan.. ;D
dan menu biasa2 n simple kami ber3..
adik saya cakap kedai ni kureeng..
herrmmm..
baby sitter zafran..
muahhahahah..
adik saya la...
saya yang tembammm...
hukhukhuk.. ;(
dan husban ku yang coool.. ;D
lepas makan..
pegi jalan2 ke care4 baru
kat puchong utama..
manusia mcm ulat @#$%^&*..
huhuuu...
dah 3 kali pusing xdapat parking..
terus ajak hubby pg Gi.ant Bnr puteri..
sah sah parking adooo.. ;p
beli brg ala2 je..
sbb takut kat care4 lagik murah..
(boleh gitu???)
hampir 1 jam jln giant terus gerak ke care4..
umat masih ramai...
so lantak 4 kali round br dapat parking..
haiyoooo.....
so.. berbaloi2 pegi sana..
adik saya beli bnyk juga barang2...
nanti dah x ramai org n x berapa hot.
boleh la pg lagik...
psssttt... dengar kt situ 32" LCD TV brand L.G diskaun RM600..
only RM900 perhhh..
gatal tangan i...
;D
sekiannn......

Khamis, 16 Disember 2010

TiPs KeMpiSkAn PeRuT n KeCiLkaN PeHa

Untuk anda yang mengalami masalah Peha besar dan perut buncit ;p

1 – Anda perlu baring terlentang.

2 – Angkat kedua-dua belah kaki keatas -90degree. Tarik Nafas ketika angkat dan lepas nafas slow2 ketika turunkan kaki anda. Lakukan setiap hari 3set. 1 Set 10 kali.

3 – Angkat sebelah kaki keatas. 3 set juga seperti diatas.

4 – Sit-up – Lakukan sit-up setiap hari sebanyak 3 set juga.
Aktiviti diatas juga boleh mengempiskan perut dengan berkesan.
Hanya perlu melakukannya secara konsisten. InsyaAllah akan dapat melihat perubahannya dalam masa yang terdekat.

5 - Minum teh tanpa gula+perahan limau nipis (suam) setiap pagi dan malam.

-SELAMAT MENCUBA-

Nasi Dagang

hermm..
sedappp..
sejak kat area rumah nie ade kedai mkn baru..
selera pantai timur..
i suka..
pagi2.. mesti beli nasi kerabu or nasi dagang..
boleh tahan sedap..
sebab mak cik tue memang kelantan ori..
tapi dah 3 hari skip la..
coz ari2 jemu jugak..
pic nie adela pada hari isnin..
so esok or isnin baru pekena lagik..
;p
Salam..
Hari ini sangat rajin..
pagi2 dah bagun utk masak bekalan...
deal adik saya masak nasik goreng, saya msk ayam goreng kunyit..
huhuuu...
pukul 5.45 dia dh miskol2 saya kejutkan bangun..
herrmm..
ikutkan malas nak bangun ;p
tapi saya dh terbau nasik goreng dia..
kesian pulak xde lauk...
so terus bangun n masak..
dah ade gang nie best skit..
next week nak ganti puasa togather2 ngan dia..
baru best berbuke.. ;D
jap lagi lunch our..
makan bekal je..
yumm yuumm...

Rabu, 15 Disember 2010

JaLaN2 IoI

Salam...
2 hari lepas..
pegi jalan2 ioi..
tujuan utama nak beli kasut...
dan bawa zafran jalan2 tengok dunia luar..
ye la..
weekend hari tue, dua hari duduk di TASKA..
kesian je..
;(

zafran ngan abah..
sementara ibu n mak lang zafran
pergi cari kasut..

suka sangat zafran..
lari ke sana sini..
risau je takut ke mana2 dia lari..
huhuuu...
Tak duduk diam punyer..
lari keluar masuk Jusco..
Guard tu tengok je aksi zafran.
pastu gelak2..
kihkihkih...
ibu n abah..
;D
santai2 tengok
sale barang2 Krismas..

Dalam dua jam jugak kat ioi..
adik dapat sepasang kasut..
saya???
size yang diingini xde..
hampess..
asal berkenan je. xde size..
yang xkenan berlambak2 lak..
aduuiihhhlaa...
;(
maka saya xde beli ape2..
jalan2 tengok kain pasang dalam TE.WA.H
kain mahal wwooo...
baek beli kat tempat lain..
huhuuu....
selesai semua.. singgah mkn mee celup maveless..
dah kenyang balik tido.. ;p
sekian...

p/s: enterprame jap...




FREE GIFT

Semalam..
hubby outstation ke Raub..
so.. nak ke sana lalu Plaza Tol Gombak..
dapat la trial bottle colgate plax..
org bagi 2,dia mintak 4..
heheee..
belum try lagik, ingat nk letak kt office 1..
lupa la..esok la bawak..
;D

Sabtu, 11 Disember 2010

SPONTAN

Salam ahad..
wahh.. org lain best jerk lepak2 kt umah..
bersama anak,suami/isteri..
den kene kojo..
husban lak ade kursus..
anak?? TASKA..siannye...
rasa nak menitik air mata tinggalkn Zafran td...
taxpe... ptg ni ibu bawa jalan2 ye..
mkn AYEM (McD) hehee....
ok..
berbalik pada tajuk
SPONTAN
bukan slot dlm Astro Mustika tu erk..
ni spontan terjadi kan den..
kisahnye...
dh hampir 2 tahun..
den lupa password satu program tue..
memang lupa..
nak reset pun xleh..
last2 semalam tetibe try nk log in..
tgn nie laju je type password..
betul lak tue..
tengok2 je dh leh masuk...
tetibe garu2 kepala..
coz x pasan ape password???
cepat2 reset password baru..
hikhik..
sukee.. dg leh bukak..
;p
sekiannn........

Khamis, 9 Disember 2010

D.U.R.I.A.N

salam...
xpe2... xdapat pegi cameron..
kita dapat mkn durian fresh...
kat kebun dad in low..
;D
maka gerak la kami dr ipoh ke kg.gajah..

wajah zafran sebelum tiba dilokasi...
sampai je di kebun..
terus abah n zafran pg cari durian..
hehee..
ibu jadi model kelapa sawit..
;p
anak abahhh.....
durian yang ibu jumpa..
separuh dah busuk..
;(
atuk jumpa geng2 di kebun...
x bnyak yg gugur..
baru belajar2 gugur kata abah...

ibu zafran n abah zafran...
layan gambar je la ye...
;p


dah kopek barang sebijik dua..
terus kuar kebun n ngeteh kedai sedara abah..
pastu terus blk ipoh semula...
;D

MAHA SERDANG

salam semua...
Biasalah kan.. kita hanya merancang,tuhan yang menetukan..'cewwaahhh..
plan nk pegi MAHA petang sabtu..
tapi disebabkan hujan lebat..
dan dengar jem..
husban ajak pegi pagi ahad..layan je la...
maka plan ke Cameron highland terbatal.. ;(
menggedik sekejap ngan husban..
jalan nk msk pintu 1 jem..
hampir 1/2 jam.. aduuiii..
sementara zafran...
dah tersengguk2..
last2 ibu letak tido kat sit blakang...
;D
akhirnya dapat gak msk n parking..
xde lah sampai parking tepiu jalan...
pergi 2 kereta..
dengan k.ngah wit family dan adik saya yang dh menetap ngan saya..
(praktikal)

hubby n my bro in law...
a.ngah wit adeeb
sampai2 je tengok jualan bunga2an dan pokok buah2an..

loving couple..
;p
ghazalie kecik.. ;p

me n mak lang..
bwh payung.. panas terik u...
zafran nk belon..
abah uat xlayan..
nasib dia x kuak lentang atas jalan..
hihik...
dan juga nak gula2 kapas..
ibu paling x suka dia mkn nie...
belengas... manis sgt..
xsuka..xsuka...
baru jalan 20 minit dah penat..
tapau air n kacang..
dan rehat dulu...
adeeb teruja tgk kambing gurun afrika (blasah je nama) ;p
zafran yang takur takut berani...
hehee....
mak ngah n mak lang zafran...
afeeya gud gurl..
x meragam langsung..
lentok je kat ummi dia...
;D
tengah meeting nak ternak lembu besar gajah..
hahhaha....

afeeya baek...
x meragam.. senang ummi.. ;p
rabbit.. tp zafran panggil CAT..
hihii
enterframe jap..
;p
zafran dah berpeluh2...
zafran dah x larat nak jalan..
mintak dukung..
huhuuu...
binatang ape ntah nie..
tp kelompok dengan arnab..
dgr org cakap tikus tanah..
errmm ntah la...
zafran tgh geletek perut arnab...
ibu depan jentera..
last pic sebelum..
gerak balik..
balk dengan membawa buah2 dan keropok goreng..
;D
penat tp enjoy...
lagi 2 tahun zafran dah besar..
boleh la bawa dia lagi...
mesti best...
insya'allahhh.........