Ahad, 31 Mei 2009

menghitung hari

Sebenarnya aku je yg menghitung ari..
ari ape?
hari ulang tahun perkahwinan kami berdua..
pada 3 Jun 2009 ini..
yg ke-4 :))
hari rabu..
ada apa2 plan??
xde plan ape2..
hadiah pun xde..hubby baru je dpt hadiah besday ari tu..kira merangkap sekalik ler tu..
superise..??
juga xde,nk tunggu dan lihat jerk..
nk tgk hubby ingat ke idak..ekekk,
so sekarang tgh menguncikan mulut..
nk cover2..takut terlepas..
so...
wait and see...
:))

risau.. :))

Risau la..
sbb sejak akhir2 ni selera mkn dh bertambah2..
perut asyik lapar..
mulut nak mengunyah..
huhu..
nie lunch td,padahal dh mkn meehon goreng masa bekpes..
tp perut tetap minta isi :((
so..buat gak la benjo,
sedap berkrim weh..hukhuk,mkn ngan zafran..(percaya??)
ini ibu punyer...

mkn sikit je..
lebih tinggal utk zafran..
ehehh...
percaya??
jgn la percaya..memang xdenye bagi zafran..
siap bersos2..
makn sorg2 la.. :))
beshhh...kenyang..
~0~0~0~0~0~0
tapi..tetap risau...mulut asyik nk mkn jerk..
tak kira kol brape..smlm kol 11 tetiba leh msk nasik..goreng telur..mkn sensorg..
hubby geleng kepala jerk..
nk uat mcmane?dh lapar??
nk bukti??
nih...
"
"
"
"
penyelesaian?uuwwaaa.....!!!!
renung2kn..
:))

Sabtu, 30 Mei 2009

Al kisah di pagi sabtu... :))

Hari ari sabtu,pukul 6.15am dh terjaga dari tido..
mata nk pejam semula tapi dh tanak lena,ni kes mlm td tido awal la,
kol 10.30pm dh tido,nk layan internet,network problem plak,so..tido ar ank berank.
apalg.. bangun,siap2 ape yg patut,turun bawah..on9,:))
~0~
pukul 7,baru siapkn bekpes..ari ni uat cekodok pisang..siap cocok2 lg tu,over jerk,macam2 kaler ada,tergaring skit pun ada,


tetiba rasa boring lepak umah,
terus ckp ngan hubby nk ikut dia koje ari nih..sib baik dia ijinkn..
so aku dgn tergediks-gediks,aku pun siap2 la,mandi..,zafran pun dh jaga siap2kn dia..
dlm kol 10am sampai tempat koje hubby,dia masuk opis jap..30minit je,:p..hehh,sonang bonar kojenyer..ye la,ari ni halfday kan,
dlm kol 12 pm gerak..
ingat nk jenjalan kat area s.alam..
tapi panas terik la plak,xde mood
so terus ke puchong..singgah tesco jap..
lepak2..
makan2..
~0~
so layan pic je la..ek??

tgk la zafran yang keletihan,
jln2..(overall zafran ada bunga2 cinta ko,gigirl punyer..khakha..)
ibu lak,ngan tudung herot2,huhu..
xde beli ape pun kt tesco beli buah rambutan ngan seluar tido ibu zafran sahaja..:)),
pastu mkn2 kt foodcourt..
mahal weh nasi goreng paprik rm7,xsedap plak tu..:((
pastu baulu utk zafran 12bj rm3,
dan hubby mkn nasi ayam..RM5
pukul3 pm sampai umah..
aku on9 dan zafran+hubby zzZZzz...layanzzz!!
:))

Khamis, 28 Mei 2009

pon..pon..!! H@ppY :)))

pon..poooonn!!!

bunyi ape tu??hahah..mestilah van pos malaysia..yabedabeduu,barang yg ditunggu2 sudah sampai,hakhak,suka..happy..gumbira..

...buka sampul...

...cak...
ini dia,baju2 ku,brape helai..??ya..6 helai..giler banyk ko,tetiba perasaan tamak menghatui,terus aku order,semua aku suke..

colourfull?abstrac?kotak2?ye..mmg saja cari baju2 macam ni,motif??sebab aku sekarang dh debab@gemuks@tembam@montel..hukhuk..so kene cari yang agak berwarna2,bercorak2,untuk cover perut haku yg macam ngandung 4 bulan itew..
dan yang penting,baju2 di atas sgt sesuai dengan baju2 hubbyku yang di beli last weekend,yes..yes..sedondon gitu,
hahah...

Dah dpt baju,terus buke..urhh..best2,cun2..suke..haha,anyway..thanks cik tie,baju2 u cantik ok?i like..(paling suke baju yg atas sekalik,bery2 sweet!!)
sila tgk muka org yg tembam ini,
ha..tembam kn?dah xde dagu runcing,idung pun semakin kembang..
sedihnyer..nk diet..
tp xleh diet sbb ubt yg doktor bg semalam mmg menggemuks kan..
so..
ada alternatif??wait and see...la..la..la..!!

oklah..
nk naik atas jap,nk try baju2 baru,hikhik..
tengkiu..mekacih,bye2..!!!

mana? kat nmane? di mana?

Amacam gempaq x tajuk n3 aku ari ni?xde la sebenarnya aku laki bini sekarang ni cari 2 benda yang di dapati ilang kat umah ni..sebenarnya dari ari selesa lagi aku cari,tapi sampai ari ni x jumpa2 lagik,

ntah kt mana aku pun x tau?first seluar baby kiko zafran,last pakai masa pg sepang goldcoast,pastu dh x pakai2..than tetiba masa nk bg zafran pakai ari ahad xjumpa..

kat mane ek?puas dh cari,bawah kusi meja,dlm handbag,dlm kete,dlm rak baju..tapi tak jumpa gak..misteri gak kehilangan seluar zafran nih..mana la peginyer kn?huhu..ni lah seluar yg ilang tu,

dan..satu lagi benda yg sedang ilang adalah remot astro yg original kt umah haku,ni ari rabu hubby aku perasan ilang..nasib ada 2 remot astro umah aku,kalo x susah gak main tekan2 kt dekoder..

aku pelik betul lah..hahah,dan setelah perbincangan di buat..suspek x lain dan x bukan..ialah..Z.A.F.R.A.N..ekek,sebab dia mmg suka main2 barang,kalo dia dlm walker lg la..semua dia seret jerk..pempers,moto scrambler,tudung aku..pastu seluar tecit babah dia yg baru angkat dr ampaian,huhu..kehulu hilir di bawaknya,sabo je ler..

so..jap lagi nk try lak cari kt kabinet dapur,bekas bawang,rak pinggan..mana la tau kot-kot ada kn?maklumlah..mamat ni suka main di dapur, :))

gambar di atas,adalah suspect sedang bersantai2 di atas katil..heheh..

sekian mekacih :))

Saya tak pernah mencoret berkaitan cerita selebriti, artis serta orang glamour tetapi kali ini rasa terpanggil untuk melontar pandangan berkaitan kisah yang berlaku kepada Ustaz Akhil Hayy.Jika dulu saya antara mereka yang begitu bersemangat untuk mendengar ceramah dan tazkirah yang disampaikan oleh Ustaz Akhil Hayy. Melalui ceramahnya saya dapat rasakan beliau telah dapat membawa diri saya dan orang lain yang masih berjiwa ‘orang muda’ untuk lebih mengenali Allah Tuhan pencipta sekalian alam.Dalam ceramahnya yang diselitkan nyanyian dan humor-humor menceriakan suasana sekitar, betapa gah nama Ustaz Akhil Hayy pada masa itu.

Tetapi kini setelah tidak lagi lagi aktif berceramah sedemikan dan disunting oleh pihak Astro bermacam cerita yang timbul dalam kehidupan Ustaz Akhil Hayy. Status artis yang dipegang telah membawanya kepada cerita-cerita yang tidak elok didengar untuk orang yang bertitle USTAZ.
Entah la zaman sekarang ni orang yang bertitle Ustaz bukan sahaja tidak dapat membawa mesej agamanya yang betul-betul mengikut kehendak agama malah boleh saja bertindak seperti mereka-mereka (artis) yang lain dalam kehidupannya.
Pelik terasa bila menyimpan rambut panjang dikatakan mengikut sunnah tetapi meninggalkan isteri berbulan-bulan dan tidak memberikan perhatian kepada anak tidak pula melanggar sunnah Nabi Muhammad S.A.W.

Pengakuan isteri yang Akhil Hayy pernah meminta izin untuk beristerikan Waheeda dan dia sebagai isteri yang solehah telah mengizinkan suami yang tersayang untuk berkahwin lagi tetapi Akhil Hayy tidak terus untuk membetulkan keadaan tetapi seolah-olah mahu berselindung dan akhirnya kerana Maizawati tidak tahan dengan dugaan lalu muncul di khalayak ramai untuk menyatakan kebenaran.

Bukan niat untuk menimbulkan kekalutan dalam rumahtangga orang tetapi apa yang saya ingin nyatakan bahawa Allah S.W.T tidak akan sekali-kali membiarkan hambanya mengatakan ‘Aku telah beriman dan percaya kepada Allah tanpa disusuli oleh ujian dan rintangan’
Ujian Allah adalah untuk mengetahui siapakah antara kita semua adalah yang terbaik sekali amalannya didunia ini dan untuk mengetahui siapakah yang hanya berpura-pura atau hipokrit dalam agamanya.

Semakin tinggi kedudukan seseorang semakin kuat ujian yang akan dia hadapi, jika dia tidak dapat menghadapi ujian Allah yang berupa ketakutan, lapar, kekurangan harta, hati yang lemah, kekurangan pendapatan serta godaan syaitan dan iblis dari arah depan, belakang, kiri dan kanan.

Maka jika dia tidak dapat menghadapi ujian ini dikhuatiri akan terjerumus ke lembah yang paling hina daripada orang-orang yang hina.
Serta lebih sesat daripada binatang lagi jika mempunyai hati tetapi tidak mahu memahami isi A-Quran dan Hadis, mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat tanda-tanda kebesaran Allah S.W.T, mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar nasihat-nasihat agama.
Apa lagi yang nak dikata bila manusia bertuhankan nafsu dan dan berajakan harta maka kehidupan akhirat tidak lagi menjadi matlamat sebaliknya hanya mencari kehidupan dunia yang penuh dengan benda yang lagha’ dan main-main.
p/s : cerita di atas adalah di kopipes di sini

kisah ari ini :()

Hari ni kene pg hospital,monthly chekup,pepagi buta dh kejut zafran,siap2 kn dia..kol 7.15 dh kuar umah,
konon2 nak awal2 sebab nnt cepat siap..kalo leh nk dpt no 1..hahha,
~0~
tapi..
memang la x dapat,
masa sampai sana pukul 7.50am..org dh agak ramai
dapat la no.3011..heheh,
so..
layankn je la muka zafran yg dh ngantuk x cukup tido ini..
hikhikhik..
sorry bebeh..

isap jari plak anak or nih.. :))
(sila uat2 x nmpk kt idung zafran yg kembang semangkuku itew..)


ni kt cafe,tgh mkn pau..feberet zafran..(gambo pau x amik..malu kt doktor2 keliling..haha)
"
"
dan dalam pukul 10.30am..sattle semua..
blk umah..and hubby pegi koje,
"
maka
"
tinggallah kami berdua..
tetiba..rasa nk mkn..
dan ibu pun masak something spesel utk zafran..
"
"
ini dia,
roti gardenia goreng bersama telur..hikhik..


sebenarnya roti ada lg 4 keping,ari ni expired date,nk buang syg lak..
so goreng la bg zafran mkn,
ibu pun tumpang sekalik..
zafran mkn ngan berselera ok?
dan lepas mkn..
tetiba dia nmpk aku tgh mkn benda alah nih..
"
"

so..bagi je lah,
dh mmg dia nk kn?
krg x bg melalak plak..
sekian cerita ari ini..
tengkiu..
p/s: anda bosann??kalo ye..sila tutup mata..ekekekkek!!

Selasa, 26 Mei 2009

lunch yg xde choice..


Ini je la lunch aku ari ni,mmg xde choice langsung..nk msk nasik mls plak..nk mkn megi jemu..so..buke peti ais,nmpk pelam yg ala2 muda/keras..
mula2 uat cicah,tumbuk cili api 3 bijik,belacan skit,ngan gule..pastu msk kicap..siap...
kemudia,kupas la pelam muda tu,huhu..ingtkn muda,ropanya luar je keras..isi tengah dh msk dn lembik skit,manis jerk..tp sagt besh..
zafran pun suke sgt la,nampak aku kupas mangga ni,tergedik2 dia nk gak,hoho..bagi je la bahagian yg h lembik kt dia,manis betul...sedap,nyaman..dan...kenyang..
sekian trimakacihh...!!

dinner di ari selasa


Dinner semala aku hanya msk sejenis lauk shj,mls punyer pasal..haha,mcm biasa la,acar ikan bawal,feberet hubbyku..dh ada timun+carrot so x pyh msk sayur dah la,alih2 hubby mintak daun salad mkn ngan nasik..bagus arr..kreatif gitu,xde sayur ganti ngan salad la sbg ulam..sekor ikn bawal potong 3,ngam2 je mkn sekali gus,xpyh simpan2 belance kn??
itu shj psl dinner smlm..
..sekian..

Isnin, 25 Mei 2009

bekpes ku pagi selasa.. :))


Terima kasih yang tidak terhingga,kepada hubby tercinta kerana sediakan sarapan utk bini mu ini..hahah,sila tgk salad yg fresh itew..sgt best tau?ni adalah burger daging sate,yg kitorg uat mlm td..hehe,thanks sayang..lebiu..muaahhh!!
sgt sedap tau,minumngan pearl kacip patimah..huhu :))

"
"
"
"
dan hasilnya..
tara...

dh kenyang sgt,x leh nk abis..so tong sampah la jwbnyer..
sekian,mekacih..

aduhai anak...


Begini lah rupanya decoder astro umah aku smlm setelah di kerjakan oleh zafran..huhu,sabor je lah,mula2 pandai tarik smart card je,alih2 semlam zafran jatuh kn decoder sekalik..haha,tergolek dog decoder tuh,eeeiii..geram betul..

dah jatuhkan tu,uat2 muka takut dtg kat aku..ekekkek,haruskh aku letak decoder ni ats TV?huhu..bior je lah,pandai2 la abah zafran fikir2 mcmane nk selamatkn decoder tuh..Macam2 si zafran nih,dh advance dh sekarang,main yg mencabar jerk..manjat tangga..buka kabinet dapur.. :))
~0~0~
Tp aku mmg kene sentiasa tgk2 zafran nih..bahaya kn?hermm..penat tol nk layan mamat nih..sungguh menguji kesabaran kadang2 ngan si zafran nih..
"Ya allah,Kau sabarknlah hati ku dlm mendidik dan menjaga anak ku ini..aminnn"

AwaRd&Tag from Fyza



Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie (fyza) :

1) Fyza ni baru beberapa minggu yg lepas aku kenal,customer aku nih.. :))
2) Seorang ibu yang penyayang..sgt syg kat anaknyer yg tomei2 tu,qis comel lote..
3) Isteri yg cun/comei kecik molek..sesuai sgt la ngan suami nyer itu..hahah,
4) Anak dan menantu yg baik,x caya??sila baca n3 beliau ok??
5) Suke shopping on9..hahah..fyza,hobi kita mcm same je.. :))
6) Rupa2nye fyza ni ada kembar,baru perasan..hahah,sory fyza..kembar dia pun cun gak,seiras ok??
~ oopss terlebey sudah,org suruh bg 5,i bg 6 ok..??

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
1) Ank ke5 dr 10 sibblings ok 9 pompuan,bongsu lelaki (sila bayangkn kalo pompuan2 9 org ni berkumpul??)?sama ngan hubby anak ke5 dr 13 sibblings..hahah, :)) ramaikn??
2) Mempunyai keluarga yg sgt meriah,kalo semua berkumpul kt umah mama,kecoh mcm pasar lambak je umah,,semua nk bercakp,gelak ketawa,uat lawak..huhu..sgt happy,
3) Kawen semasa berumor 21 thn (bukan gatai,jodoh tibe awal..hahah :)))
4) Ada seorg anak yg ensom bangat,Muhammad Zafran Aqeel..ilove u syg..
5) Sgt beruntung sbb dpt suami yang penyabar,baik,lemah lembut,pemalu..tp awas..sekali mrh,meletop gak mamat nih..huhu!!
6) Kalo hoby,aku sgt suka shopping..kalo time duit tgh lebat,maka..lebat la benda2 yg aku beli..Suke window shopping time2 kekeringngan uwang..hahah,
7) Dalam diam2,tanpa pengetahuan en.suami saya telah membeli mcm2 baju utk diri sendiri (on9)..tetapi ngaku ckp xde baju baru..kueng..kueng..
8) Sedang berangan2 nk beli crocs,handbeg coach,perfeum mahal,baju raya,dan mcm2 lagik hahah..
9) Sedang berjimat2 utk simpanan masa dpn,(raya time la..melaram gitu ok??)
10) Sgt suke mkn,..apa yg sedap semua mkn..mkn..dan mkn..(jd x hairan la,i sgt tembam..ahahha :)))
sekian,terima kasih..

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
1) yanie
3) ieda
4) kahty
5) Azie
~ x cukup org da,sory fyza..hehe :))

p/s:sesapa rasa namanyer ke udara,sila buat yerk..hahah..

AwaRd from eida..






Award ni form ieda,thanks so much ieda..heeh,amik lebey skit ar..ye la,org xpernh dpt award kn??sampai 3 aku amik,hahh..tamak haloba gitu..
:))
sesapa yg lalulalang kt sini,nk amik award ni,di persilakan okTQ..

monday's dinner




Dinner semalam aku abiskn stok daging bln lps yg dh tinggal ala2 sejemput itu shj,msk daging mask ciliapi kicap yg resepinye aku amik dr husna's blog..(thanks husna :))).resepi ni sgt sedap tau,tp aku x guna ciliapi,aku perap ngan stok cili kering yg dh siap blend dlm esbok haku,hubby sgt suka,sape nk resepi amik kt blog husna ok?


Dan resepi sayur kailan goreng belacan ni adalah ilham dr pn.yanie,siap sms resepi ok??yanie ni walaupun muda skit dr aku,tp sgt terer memsk..thanks a lot yanie..sedap sgt kailan ni,akak ratah jerk tau??pssttt..len kali share resepi lg k?hahah :))
itu shj utk dinner smlm..
sekian..

Jln2 ) @ JJ Puchong



Tajuk n3 di atas adalah kisah ari ahad yg lepas,huhu..memang sgt mencuci purse haku,apa idaknyer..baju2 en.hubby semua duit dr purse aku yg kuar,ye la..abis dh namanyer adiah besday hubby kn?xkan kuar dr wallet dia plak..tersenyum sampai ketelingan hubby aku dpt kemeja 3 helai,ngan sandle bata satu,ye la..kesian plak aku tgk hubby aku jln pakai kasut yg ala2 crocs tu?yg mcm ronald mcD tu..hahah,so layankn je lah,:)) bukan selalu aku beli sesuatu utk dia,mmg sethn sekalik je..,yg lain sdn bhd la..ye la,sapa suruh aku nk koje x bg,kalo x tiap2 bln aku belikn something utk dia..huhu,motif belang2 ok,ntah dia yg pilih nk yg tu,aku bayor jerk,tp en.hubby dh banyk baju plain,baguih la amik blang2 ala2 zebra gitu..
~0~0~0~
pastu tg berlambak2 warna kunin tu mcm biasa la,ank tunggal (uat masa skrg la..) haku punyer..lepas dia..dia,abis ibu punye mana??huhu..tp aku x kisah..aku mmg sgt suke beli pakaian utk anak aku itew..bior la mata en.hubby terpusing2 menjeling kt aku,aku uat2 dek je..janji aku puas ati..heeh,motif baju zafran pun ala2 zebra..haha,biar la like father like son..:)) tp smart zafran pakai baju blang2..ensom sgt,muuahahah..
~0~0~
sila abaikn muka pompuan yg tengah kekopakan itu ye..,sambil menjeling manja je posing..mengenangkn uwang sudah mkin menipis tp masih ada hati nk pg warehouse poney,,ekekek..pedulik..warehouse time gajikn??so..mangsanya..tentulah en.hubby ku,sekarang tiap2 ari aku ckp pasal warehouse sale poney kt en.hubby,dia pun layan kn je la.."ye ke b?murah kn harga dr RM5..b nk pg ker?(sambil idung terkembang2..mcm x setuju..hahah)"
~0~0~
P/S:mintak2 la dpt pg wholesale poney..nk beli baju raya utk zafran..:))
sekian,mekacih...

Ahad, 24 Mei 2009

weekend yg rajin :))



Pagi ahad smlm aku sgt rajin ok?lps smbhyg subuh dh x tido dh :) vakum umah,mesin kain baju,dan...uat nasi lomak utk bekpes..
Nampak jerk deco agak kureng...tp dh mkn..eerrmmm..sedap gak ar,uat sambal udang campur sotong kembang (sotong besar,aku x tau sotong tu nama apa).Tp nasi lemak hangit skit,sbb aku tgh kusyuk tgk nasi lemak kopi o (isteri akil hayy) sambil msk sambil feeling2 sedih,Buat telur dadar+goreng tahu.
Zafran pun hubby suapkn nasi lomak,suka sgt tgk zafran mkn..banyk,nkn ngan telor dadar,bagus la sayang ibu nih..dh mkn kenyang sgt2,lepas tu dh x mkn sampai ke ptg..
Mlm baru kuar mkn mskan thai..

Jln2 cari pasal kt Giant kinrara





Mlm sabtu dh boring giler,seminggu ddk umah x kemana2..so ajak hubby cari pasal kt giant kinrara,sbnrnya agenda utama aku nk mkn yong taou fu yg best kt food court situ,mmg jln2 cari pasal,xde beli ape yg berfaedah,,giant pun aku x msk..jln2 kt kedai2 luar yg banyak tu..suka sgt sbb skrg sale,brg semua half price..so layan je la aksi zafran dan terselit muka ibu yg dh tembam..(like ibu like son,nk merah gak tu..ekekk)huhu,harus diet nih :))




ini la brg ty x berfaedah yg aku beli tu,yg biru tu aku nk isi brg2 mandi aku kalo aku bergerak bermlm kemana2,sweet jerk..harga RM6 after diskaun RM3,yang pink tu bekas h.set+coin cun beg ni,harga RM9 tinggl RM4.50 dan yang bling2 tu RM10 tinggal RM5 shj,ni bekas alt mekup aku dlm handbeg aku yg besau tu,xde la berterabur sana-sini,kalo tgk real sgt sweet tau,hehe..pastu dlm beg biru tu ada getah ikt rambut RM2.50 tinggal RM1.25..total Rm13.75 shj..kalo xde less RM27 aku melayang2..hahah :))
~0~0~
Dlm pukul 9.45 pm baru kitorg ke food court,food court dh nk tutup..mat2 bangla sibuk ng susun meja +kerusi..sabo je la,tp aku buat dek jerk,aku mkn jerk slow2..uat x kisah,krg tercekik sup panas sape nk tanggungjwb?? :))
~0~0~
Dah kenyang apalg,blk la..nk tido.. :))

Sabtu, 23 Mei 2009

pengakuan isteri ustaz akil hayy :((

Sesapa yang ada tengok nasi lemak kapi 0 pagi tadi mesti tersentuh mendengar pengakuan isteri Ustaz Akil Hayy,sedih sgt..aku pun menagis,

Puan Mazidatul (isteri ustaz) menurut katanya,bukan sengaja nak malukan ustaz untuk interframe dalam tv,tetapi perasaan yang kecewa dengan tindakan ustaz yg meninggal kan keluarga,tanpa sebarang kata putus membuatkan beliau berani tampil dan beliau juga telah membuat tuntutan cerai di mahkamah syariah.

Beliau memberitahu,ustaz dh tak balik umah 3 bulan,dan ustaz akil hayy berubah sejak tahun 2007 setelah berkawan dgn waheeda,sebelum ni kalo ada apa2 kerja mesti bg tau isteri tp sejak tu dh xde,dan perubahan tu dari hari ke hari semakin ketara.

Sampaiakn beliau pernah berbincang dgn ustaz tentang masalah rumahtangga mereka dan belian telah memberi keizinan untuk berpoligami dan beliau sanggup bermadu dgn Waheeda tapi sampai sekarang ustaz x bg sebarang jawapan..(memang b**ga*g)!!

Dan apabila di tanya apa yang paling sedih sekali,Pn.Mazidatul berkata apabila beliau dan anak2 hanya boleh melihat Ustaz Akil HAyy dari jauh je semasa ustaz shooting dan apabila mengatahui tiap2 malam ustaz dan waheeda menghabiskan masa bersama (x pasti lak kt ner) dan bersuka ria di PD (macam S*t*n ustaz ni!!)

Dan kesan daripada ini,anak2 mereka telah di tukarkan sekolah coz dah x tahan dengan sindiran guru2 dan rakan2 tentang bapa mereka..(k*r*ng aj*r punya cikgu2+rakan2 yg terlibat..)

Sesungguhnya aku sangat percaya segala kata2 Pn.Maizatul,dan sebarang penafian dari Ustaz Akil HAyy selepas ini,mmg aku tolak bulat2..

sekian,terima kasih!!

P/S: semoga Pn.Maizatul tabah menghadapi dugaan.. :))

Amboi mesra nampak,anak bini kt umah tinggal2 je tanpa khabar berita

Start ari ni aku mcm menyampah je tgk dorg berdua ni..hampehh jerk..

Semalam aku sgt xde idea nk msk ape..,tgh chating ngan pn.yanie aku tanya dia msk ape ari ni,dia ckp ayam msk kicap..hehh,so aku pun ciplak la idea dia..siap tanya resepi lg,so ini lah hasilnya..thanks a lot pn.yanie..ayam msk kicap ni sgt sedap tau?hubby aku yg mmg penggemar kicap,bertambah2 nasik.. :)

Untuk sayur plak,uat pak choy goreng ikn masin,aku suka sayur pak choy ni..kadang2 aku msk sos tiram.eerrrmm..besh sgt,alhamdulillah...
kenyang...

Khamis, 21 Mei 2009

AwaRd



Award ni dr MaMaQayPo,mamaqaypo ckp sesapa yg singgah & bagi komen leh amik award ni,so aku amik je la,lgpun mmg aku selalu singgah pun,ahhah..thanks a lot mamaqaypo :)
semoga ikatan persahabantan lebig erat sesama kita..
insya'allah...

Rabu, 20 Mei 2009

Lunch tadi aku buat kerabu mangga,kebetulan kt umah ada buah mangga yg masih keras,sedap sgt,x masam sgt tau,lemak2 jerk..so aku buat la 2 biji,mkn sorg je..hubby x suka :) rasa..not bad la,ok..hahah,tp sedap lg kedai punyer..ratah je kerabu ni,hari ni x masak nasi..

Lepas makan kerabu,aku goreng mee pulak..untuk rencah mee aku guna sambal sotong semalam..,senang je,tambah kicap skit..masuk fishball+isi ayam,msk mee,sawi,togeh..siap,simple sesangt ye?uat basah2 skit..x sampai 15 minit dh siap ok?mee sgt sedap..perah asam limau kasturi skit..hahah :) angkat bakul k..

TAG from yanie again..

TAG Bahasa PenjajaH
TAG ni Yani suruh uat,so layanzzzz... :)
For the instructions, add your name on the list and simply spell out your name using the given Japanese letter- translations below. Tag six of your friends and inform them of the tag. Have fun.
TRANSLATION:
A - ka---- F - lu---- K - me---- P - no---- U - do---- Z - zi
B - tu---- G - ji----- L - ta----- Q - ke ---- V - ru
C - mi---- H - ri ---- M - rin ---- R - shi --- W - mei
D - te---- I - ki ----- N - to----- S - ari---- X - na
E - ku--- J - zu ---- O - mo ---- T - chi---- Y - fu
My Hubby :
BM : Muhammad Ghazali
BJ : Rindorikarinrinkate Jirikazikataki
~0~
My self :
BM : Ismarliana
BJ : Kiaririnkashitakikatoka
~0~
My son:
BM : Muhammad Zafran Aqeel
BJ : Rindorikarinrinkate Zikalushikato Kakekukuta
~0~
Sekian,terima kasih..
ahahh..kelakar jerk,mmg x logik je lako nyebut nama aku anak beranak dlm bahasa je pun nih,huhu..
P/S : Yanie,kalo nk panggil akak dlm bahasa jepun,sila panggil akak shita okey...zafran lak rindori..muuaahahha!!!

Selasa, 19 Mei 2009

Lunch ari ni aku uat sambal tumis sotong,biasanya aku masukkan santan sikit dlm sambal..tp oleh kerana stok santan abis,aku tuang uat gulai (sebenarnya lupa..ekkek) maka x dpt la,rasa still ok,tp lagi ngam kalo ada santan..rasa lemak2 jerk..

Makan plak ngan masak lomak kacang panjang ngan tauhu,goreng plak ikn kenbung,hahh..mmg kene sgt la,mkn sorg2 je en.hubby koje, :)

Ahad, 17 Mei 2009

alahai..jiran :((

huhh..aku xtau ape perasaan aku sbnrnya..nk marah?geram?bengang?kecewa?huhu..semua TAK..mungkin sbb ari ni mood aku agak baik.., :)
nk jadikn cerita,pg tadi aku nyapu la laman skit,ye la smlm lps bangla amik upah mesin rumput tu blah,aku@hubby x sapu pun..penat sgt sbb br blk dr nilai kn..so biar je la..
so ari ni,hubby aku pesan suruh sapu laman skit (kalo x pesan pun mmg aku sapu..ok??)
aku pun lepas sidai kain,amik pencakar sampah dan sapu laman,start dr depan umah..pastu pg la ketepi umah plak..
"
tetiba...
"
aku nampak benda alah nih...

siput sedut punyer jiran..ada ke patut capati diorang buang kt umah aku,mmg agak kureng ajar kn?heheh..nk je aku buang semula capati tu kt umah dorg semula..tp aku geli la plak nk pegang..eee...najiisssszzz..uuuuwwweeekkk!!(nk muntah..) so aku biarkn aje lah..
ni x lain,x bukan jiran aku yg berbangsa keling la nih..sape lg kn yg uat capati..ntah keje sape ntah..anak2 dia kot?tp anak2 dia dh bear2 dah..dh keje pun,xkn mak dia yg umur lebih tua dr mak aku?tp mungkin gak dia sbb pernh sekali aku nmpk dia campak sesuatu (sisa makanan kot??)dr tingkap dapur dia..huhu..ntah la..lantak la..buduh benar,mls nk layan..

sbnrnya sblm ni pun mmg aku ada nmpk sampah sarap kt dlm pagar aku,so aku ingtkn sampah terbang..so aku biarkn jela..hubby aku la yg kutip buang,tp rupa2nya mmg dorg buang sampah kt umah aku,siap pernah satu ari tu botol todi pun ada..giler..nasib baik la aku ni penyabar kn?kalo x mmg kene serang dh keling sebelah nih.. :)
P/S:sabar itu separuh drpd iman..thehe

ahad yg penat :)



Hari ni sbnrnya plan memang nk pegi nilai 3,nk beli barang skit..so,ingt nk pegi petang xde la panas sgt,kalo pegi pagi kn?tetiba hubby ajak pegi pasar pagi kt stadium shah alam..dh alang2 kuar tu,hubby aku terus ajak pg nilai 3,so aku ikutkan je la,dia nk cari bateri h.set ngan housing h.set,aku suka pegi kt sini macam2 ada,hehh..sambil2 tu le cuci2 mata manalah tau ada yg berkenan kn?

so kitorg gerak dr umah puku 9.30am,mmg tak sarapan dr umah..sampai je sana terus cari tempat sarapan,mcm biasa kitorg mkn kt gerai nasi lemak ayam rempah,tempat ni mmg tiap kali kitorg dtg ke sini..kedai ni la yg kitorg tuju..sedap nasi lemak dia,ayam banyak..air free,kerepok free,kek free,kuih-muih free..nasi lemak je bayar..ehehh,tokei gerai tu pun dh kenal kitorg.. :)

dh kenyang mkn,kitorg pun jln2 la skit2,x msk semua lorong pun..banyak sgt..sesape pernah pegi sani tau la betapa besaunyer pasar nih..mmg x larat nk jln,pulak tu kalo dtg time matahatri dh kuar..huhu,x terlaratnyer nk jln tiap2 lorong..so aku sempat amik ni jerk,purse..aku suka purse ni sbb besar,ada zip,partition banyak,pastu cantik..jahitan pun kemas walaupun harga murah jerk..aku pun ada beli housing h.set aku yg dh tertanggal2 di buat zafranpink lg tu,mcm mengada2 plak kn??pastu mcm biasa kismis minda utk zafran..mmg zafran kalo lepak2,mesti kene kunyah kismis..dia mmg tergedik2 suka..


aku kalo jln ke mana pun mesti nk beli baju zafran..so ari ni aku beli 2 elai romper,satu pakai mlm,satu romper siang..smart je aku tgk..so ambik je la.. claim kat hubby semula k,ehheh..

"



dlm pukul 12.00 kitorg gerak terus pg nilai 3,mula2 sgt berkobar2..nk beli tu..nk beli ini..tp dh sampai sana,matahari terpacak atas kepala..panas yang amat..berpeluh ketiak,segala celah..huhu,nk pilih lg benda alah nih..huhu,terus ilang mood.



menda alah ni la ayg aku beli,kakak ipar aku yg kt sabah kirim,sepupu dia nk kawin kt sana ujung bln nih..dia kata harga sana mahal so..aku belikn la,satu RM0.80,tp aku amik 200pcs dia bg RM0.70..so total RM140..eheh,





aku amik 4 warna,sbb ini je yang tinggal pun..yg lain dh sold..mungkin sbb xlama lg cuti sekolah banyak kenduri kn?huhu..ok la,cute gak gift ni,so esk terus pos ke sabah la..
sgt penat dan penin,so terus blah jerk..lain kali kalo nk dtg sini lg nk dtg petang2 time redup skit..boleh beli kain pasang nk uat baju raya kn?cantik gak aku tk td..bukan jauh pun dr sini,x sampai sejam pun..boleh sgt la nk dtg,ekek..
sampai umah pukul 3,sembhyang dan terus tido.. zzzZZzz..