Isnin, 27 April 2009


Menu semalam,dinner aku masak ikan bawal sweet&sour ngan daging+kacang panjang goreng..very2 simple.Sekarang ni aku malas betul nk masak..tgk la last week,aku x msk langsung,tapau je..xpun mkn kt luar..aku pun tak tau ape yang penat sangatnyer..tapi rasa x sedap badan jerk..hehhe,walaupun aku ni surirumah..,xpegi keje..penat gak tau..jaga zafran,ngemas umah,pastu kerjaya terbaru kami suami/isteri buat daging burger untuk supply kepada peniaga2 stall burger..huhu,homemade tau?manual semua..heheh,tp alhamdulillah..permintaan semakin tinggi,kalo dulu ada gak skip sehari dua baru buat semula daging burger,sekarang tiap2 malam kene buat..siang mmg aku xleh buat sbb ada pengacau kecik yg nk tolong sama (zafran aqeel)..mlm plak,gilir2 buat ngan hubby,nasib baik lah hubby sgt rajin nak tolong2..hu,Alhamdulillah..semoga rezeki kami sekeluarga dimurahkan selalu..aminnn!!

Ahad, 26 April 2009

Semalam dh boring sgt duduk umah,kepala berdenyut2..nk tido x boleh..so..aku ajak la hubby aku pegi pantai..tau x kt ner?heheh.."sepang goldcoast" kt Pantai Bagan Lalang..Pukul 5.30pm kuar umah..ingat kan dekat je..maklum lah umah kitorang pun dlm daerah sepang..so cari2 punyer cari..sejam gak baru sampai..huhu,dekat ngan pantai morib.So sampai pun dh pukul 6.30pm jln2 persisiran pantai aje lah..so..sila lah tgk pic yg tek seberapa ini ok?huhu..
Zafran yag x brape ada mood,patut pun rupanya dia xsedap bdn nk demam,pukul 4.30am hubby kejut aku bgtau zafran demam..kelam kabut aku basahkn towel dan "dap" bdn zafran..Alhamdulillah dh kurang skit panas..tp x meragam sgt la demam kali ni,..

Hubby yg mmg tugasnyer mendukung zafran..heheh..i love u abag..mmmuahhh!!mmg jarang aku dukung zafran kalo jejalan kemana2..sekali sekali adalah..heheh,macho ape lelaki dukung anak??

Ini lah my small family..heheh,lambat lg kot nk besarkn family kitorg ni (fobia..ehheh),tgk ler zafran tu..x bg kerjasama langsung nk amik gambo..xpe..nnt kene pg studio la amik gambo..ehhehe..(sila abaikn gambo kt belakang itu!!)

Zafran yg xberkasut dengan babah dia..heheh,nengok laut..!!

Zafran seperti biasa menengok langit,suke bebenor mandang ke atas..huhu..

Ombak yang tenang,otomatik..sampai je ke sini penin2 aku pon hilang..mmg best tau..nak datang lagi lps ni..huhu!!

Subahanallah..(gambo x lawa sgt sbb amik pakai kamera handset ajerk..hehe)
Ombak yang mendamaikan...(jiwang plak dh..)

Jumaat, 24 April 2009

Dah berapa hari aku tak update my entry,sgt busy la..layan zafran lg..uruskan customer yang nak beli kat "kedai baju iesma" . Alhamdulillah...banyak juga sold,dan nantikan stok baru sampai yang cantik-cantik dan murah2 shj,(x jual mahal-mahal ok?? :)
sila layan pic di bawah ye..!!


Korang tgk la zafran nih..,dia teramat2 la suka dengan dia punyer bakul susu..huhu,letak kat mane pun dia akan cuba sedaya upaya nak ambik,ni time pukul 11.45 pm udah nak naik masuk bilik tido,letak la bakul susu dia atas tangga kejap,nak bawa msk bilik.. tup tup aku tgk udah sampai anak aku sorg ni..huhu,jenuh nak ngejor nyer!!
BAhaya..bahaya..menjerit2 aku takut dia terlentang kebelakang..heheh,Aku x tau la apa yg dia minat sgt ngan bakul dia tuh..,kalo kt dlm bilik..bgn je tido..terus merangkak2 pegi ke bakul.."huhu,anak ibu sorg ni..ibu tau la tu bakul zafran..xde sapenyer nk amik.."

Selasa, 21 April 2009



Dinner merangkap juadah berbuka semalam aku buat mee soto..buat sikit je untuk sekali makan,tetiba rajin buat bergedil la pulak..hehe,hubby aku betambah-tambah gak makan,aku x tambah pun kenyang minum air banyak sangat..so..ini je la hasilnyer..tawar skit sbb org pose yg masak,

Isnin, 20 April 2009

ini adalah zafran yang tanak tido,dh pukul 12.45am pun dia boleh tersengih2 lg..huhu,sabo je lah,aku tido mlm mmg nyenyak sbb mlm turn hubby aku la jaga zafran..nak susu ke hapa ke semua dia yg uruskan..heheh!!

Ni zafran tgh mandi ngan abah nye..ekkek,siap msk baldi lg tu..dorg berdua kalo mandi punye la lamanyer..siap zafran main2 air ngan duck lg..heheh!!

Zafran kalo mandi ngan my hubby..terloncat2 keriangan la dia..heheh,suka bebenor,tgk la tuh..njampaknyer kene beli pool la utk zafran..heheh,



Ha..korg tgk la tu..,anggota badan itik tu apa je yg tinggal??ekor dh tanggal..ni kepak pun dh tanggal..huhu..kalo itik tu idup,harus si zafran tu kan..ekekek..,skrg ni zafran dh makin mengganas..di boleh panjat walker tu amik barang,pastu ddk semua..remote astro kt lantai pun dia boleh amik..huhu,mmg kene sentiasa kene tgk zafran nih,



Semalam aku masak gulai tempoyak ikan kembong..,ni aku yg teringin nk mkn,tempoyak beli kt pasar malam ngan org yg jual buah durian atas lori tu..manis lg tempoyak tu,tempoyak baru kot..hubby aku yang kurang mkn makanan berasakan tempoyak pun bertambah2 nasi..,memang kau-kau punyer pekat kuah gulai nih..,dh xde bahan aku isi je terung+lada besar ngan mempelam hiris dlm ni..Sayur plak uat goreng sawi ngan ikan bilis jerk..banyak tu je dpt seikat..huhu,cukup la mkn berdua.Aku ada goreng ayam tp lupa plak nak snap pic..

Ahad, 19 April 2009

Dinner smlm masak nasik goreng china je,mls nk mask lauk pauk lain dh..mkn plak ngan sambal ikan bilis+kacang pedas yg mmg dh ada tu..so..ini la rupe nye..biasa je..xde la ,meriah sgt..heheh!!

Sabtu, 18 April 2009

Sarapan utk pagi ni,aku msk mee+kue tiow goreng..saja aku campur dua2 mee ni goreng sekali..nk ngabis kan stok yag ada dlm peti ais..aku campur dgn udang+fish ball+ayam+sayur sawi..kenyang sampai petang..heheh!!tghari dh x payah msk..huhu..

Nie lauk lunch semalam,acar ikan bawal..lauk ni favorite my hubby..mkn tiap2 minggu pun xper..

Pastu untk kuah..aku msk la fucuk+suhun msk lomak putih..umah aku sbnrnya sgt jarang uat msk lomak,msk ni pun guna santan segera yg dlm kotak tu jerk..aku try suap zafran mkn dia suka la..banyak zafran mkn!

Tak lupa juga budu yang di tambah dgn mempelam yg dihiris..sedap sgt..i like budu..ekekekk!!aku sorg je mkn budu ni..hubby aku mmg x mkn budu..apatah lg sambal!!


Untuk minum petang plak aku uat vadai lagi sekali..ini la rupanya..mkn panas2 sgt sedap..ngan zafran sekali pun nk mkn gak..so aku suap je la sikit..huhuh!!

Jumaat, 17 April 2009

TmN Putra Perdana BL@cKoUt

Malam tadi tgh kitorng lps my hubby dan aku dinner,meja pun x kemas lg..tetiba blackout la plak..huhu,kelam-kabut kitorg.Umah kitorg manalah penah spare lilin,sbb sebelum2 ni mmg xpernah blackout tetiba,dh la lampu yg kene cas pun hubby x cas..(x pernah guna pun)..heheh,nasib baik la my hubby mmg seorg yg tau bab2 elektrik ni..(mmg bidang dia pun) so, kt dlm store pun ada lampu kalimantang yg dh pasang wire utk DC (direc current),so pasang je le kt bateri kete yg baru beli tp x pakai lg..ha..gambo kt atas tu my hubby tgh psg lampu..

Ni zafran yg tengah kepanasan x pakai baju main ngan kipas stroller..nasib baik gak ada kipas nih..ehheh..kuat gak kipas ni berpusing..tp si zafran ibu ni pg main la plak..agak teruja sbb ada lampu2..hihih,

Dn ini la keadaan umah aku setelah lampu tersebut menyala..huhu,terang sampai ke dapur..heheh,xde le lemas ddk dlm gelap..Dlm kedaan yg boring gini maka my hubby pun nk bacala paper on9,huhu..dia pun psg la bateri notebook,heheh..pasang2 je terus warning bateri low,pastu terus terpadam..aarrgh..tensionnyer,tp lps sejam lebih, letrik ada semula..alhamdulillah..
P/s: Moral of the story..lain kali sedia kn payung sblm ujan..cas la aper2 benda yag perlu di cas untuk kegunaan semasa blackout..ekekek!(lps je letrik ada semula..maka xtvt cas2 brg letrik pun berlaku kt umah aku!!)

Khamis, 16 April 2009

Dinner merangkap juadah berbuka puasa aku ari ni amat simple..kacang panjang goreng ngan udang,

Sambal tumis sardin..pedas2 aku buat ni,guna cili api..heheh,merah padam muka hubby mkn ni..hubby x kuat mkn pedas2..ekekek!!

Telur dadar berempah yg resepinya aku amik kt Resepi.net..sedap gak,rasa ketumbar!!

Dan..ni kacang tanah+ikan bilis+kentang goreng pedas..hubby recuest nk mkn ni..hubby aku ngan kacang berhantu lah..!!Berbuka juga ngan 4 ketul kuih+air tebu yg hubby tapau nagn buah tembikai..alhamdulillah..!!

Selasa, 14 April 2009

Semalam aku berbuka makan laksa jerk..awal2 lagi aku dh siap masak laksa+kuah laksa ..pukul 2 dh siap..bukan ape,senang skit ptg nk tgk citer "matahari"..heheh!!berbuka ngan air tebu+buah tembikai+jambu batu&asam+kuih masalavadai (aku buat sendiri)..tp lupa nk amik gambo..

Korang tgk la deco laksa aku ni..semua gedang2,tak lain tak bukan my habby punyer keje..,eheeh..saje la aku suruh dia hidangkan berbuka aku..ayat mcm biasa la..:

aku:aaabaaang..(manja meleret2)

hubby:eerrmm..(sambil mata tgk laptob,baca paper on9)

aku: abg tlg la hidangkan b nk berbuka..dpt pahala beso tau tlg org puasa (ayat pancing..)

abg: eheheh..(sengih2 )..ye lah!!

aku: errmm..abg ni bgs la..rajin tlg isteri!! (sambil sengih sampai ke telinga)

P/S:so..itu lah hasilnyer..punyer la tebal ulam2 yg dia potong..huhu..telan aje la..

Aku sahur smlm mkn nasik bungkus jer..mls nk msk..kene mkn nasik,kalo x mmg lapor la aku puasa..tapau nasik goerng paprik je..!!Aku sahur sorg2 je..minum ngan milo panas..hheheh!!

Isnin, 13 April 2009

Puasa GAnti..

Hari ni aku puasa ganti..8 hari jerk,tp kene tambah lg 6 hari utk ganti puasa thn sebelumnya..bukan aku xnk ganti thn lps..tp masa tu aku mengandung xleh ganti sbb perut asyik lapar jerk..kalo xmkn pedih perut,tp dh bayar fidyah..aku suruh abah aku tolong bayarkn..tp aku bg duit la utk beli beras..!!Huhu..semoga ku berjaya mengganti puasa ku itu..2 minggu siut!!
Aku tengah pikir2 nk ,msk ape utk berbuka nih..tgk la jap lg,td buka peti ada bhn2 uat laksa..eerrmm..mcm best jerk,heheh!!
psssttt..ari first puasa sgt mencabar la kn??..sabar..sabar..harap2 Zafran x meragam sgt ari ni..!!Ammiiinnnn...

dinner to night..



Ni dinner kitorng ari ni..dh mkn pun,pukul 5.30 udah dinner..saja aku msk awal2..hubby blk terus mkn,lapar sbb tengahari aku x mkn,ayam msk merah tu hubby aku kata sedap..mcm mak dia msk..,mmg aku belajar dr mak mentua aku pun..!!Berselera hubby mkn..seronok..esk ibu msk lg yerk??heheh..

Dinner

Ni aku msk utk dinner mlm td,agak kurang meriah..pucat je kn..sbb kucai xde..sbnrnya x rancang pun nk uat kuew tiow,tp uat gak sbb kitorng mls nk kuar mkn..nk tgk ABP..ehehh!!sape yg ada tgk ABP smlm..??perasan x,nabil terpeluk Irma Hasmie??ehheh..tp aku faham..dia terkejut yg teramat sgt..sampai terlupa daratan..huhu!!tp NAbil mmg layak dpt..sbb lawak dia mmg membuatkan aku terkekeh2..!!

Ahad, 12 April 2009

Go-KaRt


Pg td kitorg kuar jln2 cari mkn kejap..so singgah la kt hentian rehat USJ lebuhraya ELITE kt litar go-kart..apalg tgk ada perlawanan go-kart la..kt situ aku rasa hampir tiap2 bln ada game..biasa lalu tgk2 je dr highway..ari ni tetiba rajin lak nk singgah sbb cuaca redup skit tu yg nk singgah tu..kalo x panas terik..ni je la gambr yg sempat aku amik..



Tp best tau tgk go kart ni..laju giler..masa aku dtg game go kart utk kanak2 punyer dh abis..sgt comel bdk2 tu..aku tgk mat salih pun ada gak..kiranya utk international kot..



Masa kitorg blah nk blk org dewasa punyer game..aku dgr org yg ckp tu sebut nama Mohd Amir..agaknyer dia la yg di kedudukan paling depan kot..wakil MALAYSIA..menang dpt RM30,000.00..harap2 biar la org MALAYSIA yg menangkan..AMINNN..!!



Ni la kitorg anak beranak..huhu!!zafran tgh boring dh nk blk rindu kt buaian..

P/S: Nnt nk dtg tgk lagi G0-Kart..laayyyaaannn!!