Khamis, 26 Mac 2009

Kismis Minda

Hari ni aku nk citer pasal kismis..iaitu makanan kegmaran zafran.Dia mmg t'sgtlah suka ngan kismis ni..kalo nampak aku amik bekas kismis ni dia mmg la tergedik2 nk,dh tau mmg nak bg kt dia..tp aku mmg galakkan zafran mkn kismis..sgt bagus untuk minda.Sebenarnya dr aku peknen lg aku dh amalkan mkn kismis dan skrg nk biasakn zafran lak.Tp oleh kerana zafran ada 3 btg gigi yg masih sgt2 cute so..aku tlg zafran buangkan biji dan tolong penyek2 kn skit kismis tu..Kt umah aku nih mmg x miss ngan kismis,macam2 jenama dh try,tetapi yg selalunya brand HPA la,sbb akak aku member..hehhe!!So kt sini aku kopipes skit info pasal kismis..

Khasiat dan Kegunaan Kismis:

  • Melindungi hati.
  • Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
  • Melawaskan pembuangan air besar.
  • Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
  • Membantu meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
  • Menguatkan daya ingatan
  • Mengubati penyakit lupa
  • Mencerdaskan minda
  • Mencerahkan mata
  • Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.

Akhir kata,marilah kita amalkan memkn kismis..banyak khasianya..harga pun x mahal..semua pun mampu..

Isnin, 23 Mac 2009

Barang2 di atas hanyalah untuk tatapan umum ye..bukan untuk di let go..eheheh,ni la antara barang2 mainan zafran,ada lg dua tiga barang tapi kt atas la mls plak nk naik tangga pi amik..so ini je la yg aku amik..Barang2 ni aku beli semua yang ada bunyi2,lampu2 dan bergerak sbb baby mmg peka pada cahaya lampu dan bunyi2 sampai kipas stroller pun jd mainan dia..so semua ada bunyi,yg itik bunyi itik,yg kucing b'meowww'..yg keta pun bunyi lagu..tetapi semua barang n i idak le mahal pun,murah2 je beli..tau2 la si zafran ibu ni,abis di lempang+di baling2nyer semua barang2 tuh..so..mmg sesuai sgt lah beli barang yg murah2 ajerk..heheh!!Tp korg perasan x semua warna kunin?itu warna kegemaran babah zafran tuh..!!

Ahad, 22 Mac 2009

weekend

Hari Ahad kitorg xde pegi mana-mana pun,just lepak2 tgk tv,b'internet..so ari ni aku msk!!utk sarapan aku uat cucur bilis..tp lupa nk amik pic sbb lapar sgt,kol 10 am baru sarapan..hhehhe,

Tengahari aku msk meehoon singapura,ye ke dh mcm meehon brunei dh..heheh?ok la..boleh le tuh.rasa pun ok gak,ye la..aku ni sbnrnya mane la reti benor msknyer..simple2 boleh la..(akibat masa ank dara mls msk dapur!!),sampai skrg pun kalo blk umah mak cik ani (mak aku),aku agak kureng ke dapur,tp kalo umah mak mentua,ke dapaur la gak jenguk2,tp tolon kupas bawang+potong sayur aje ler..yg lain my mak mentua ku yg sporting la buat.lgpun cik odah (mak mentua) mmg best msk..so aku tanak la spoil kan mskn mak mentua haku itu..hehehh!!

Utk minum ptg lak,tetiba hangin rajin aku dtg..heheh..maka terhasillah bubur jagung yg mmg peberet kitorg berdua.ala..aku uat simple aje,xde isi sagoo pun,manalah benda2 tu sume ada dlm kabinet umah aku ni..hheheh,ttp rupa2nya aku ni pandai gak msk bubur ni ye la 1st time uat..x manis sgt..suam2 jer.eeerrrmmm!!

Isnin, 16 Mac 2009

mY wORkStAtION

Hari ni aku nk tunjuk kt korg semua ini lah tempat keje aku.Atas dining table jerk..heheh,ok lah tu..senang..dekat ngan peti ais,leh mkn2 sambil ber"internet'!!Apa2 hal pun,ini lah notebook (TOSHIBA)kesayanganku hadiah dr hubby tercinta masa aku di last semester masa study dolu2 (1 1/2 thn lps)..memang best sgt dpt ni,senang la aku uat keje yg mana masa tu busy uat final project..ekekek!!Apalagi dh dpt notebooke sebijik,maka set komputer aku bg la kt adik aku yg study kt POliTekNik..heheh.TAkde la nampak PC tu dipinggirkan..!!

Ini lak my Printer(BROTHER) laserjet tau..senyap je,xde la mcm printer biasa yg agak kecoh kalo tgh print!!Printer ni free gift beli notebooke di atas la,besar printer ni..,ink dia pun besar,selama aku pakai printer ni xpernah lg tukar ink,punya la jimatnyer..pastu,walaupun dh lama xpakai printer ni,tp ink dia ttp elok,xde la tersekat2 mcm printer biasa..hehhe!!Apahal pun,mmg agak hambar la idup aku kalo notebooke+printer ni xde..terutama Mr.Broadband (CELCOM) ku itu!!

Ahad, 15 Mac 2009

Udah xde keje..so ambik la pic si zafran nih..

Skrang ni zafran dh pandai merajuk la..hahha..kelakar sgt aku tgk aksi dia..kalo dia not in good mood,kalo aku letak atas lantai, jgn la harap dia nk bergerak bgn pg merangkak..zafran akan menjerit2+menagis kuat2 lak tu..huhuh..kalo jiran-jiran aku dengar mesti dia ckp si zafran kene dera ngan ibu sendiri..huhu!!aku lak mmg kadang2 uat xtau je dia merajuk mcmtu..ttp last2 aku dukung la gak..hheheh.kelakar kan?tapi seronok sgt..kelakar je,dia dh tau nk merajuk!!

Ni lak tgh suka sgt la..apalg kalo bukan aku tgh uat lawak ntah ape2 kt dia la tu..hehhe,janji zafran sukati udah ler..ekekk!!

Sabtu, 14 Mac 2009

PICNIC @ TAnJUnG HaRaPaN

Ntah mcmane tetiba leh lak aku ckp kat hubby rasa nk pegi picnic..heheh..apalagi dia pun ajak aku ikut pg opis (kt Pulau Indah),pastu kita terus pegi picnic tepi laut..ehehhe..apalagi di bawaknye pegi Tanjung Harapan..boleh ler..nampak gak laut,

sempat gak la snap beberape pic..utk tatapan semua!!

Amboi..seronok benor en.hubby dpt mkn nasik yg isteri tercinta msk ek??tgk zafran..tgh boring ar tuhh..ekekke..

Ini lah antara hidangan yg sempat aku msk di pagi hari Sabtu yang indah..bukan ape pun,sayur campur+ayam goreng rempah+telur dadar+sambal jawa,kan main semangat lg aku msk pg td..hehhe sampai lupa nk uat bekpes..last2 hubby pg beli kuih-muih ngan bancuh Ali Cafe+pearl kacip fatimah (thanks syg,ailebiu)..ada ke patut hubby ckp xyah msk mkn luar jerk??ape name picnicnyer makan kt kedai,tak feel langsung..huhuh!!apahalpun layan gak makn tepi laut..berselera gitu huhuh!!

Jumaat, 13 Mac 2009

Warung Roti Canai

ibu ngan zafran tgh tgk brother tu tebar roti canai..hubby gi snap kitorg lak..huhu!!

zafran agak sedih sbb,order yg dia xleh mkn..last2 aku bg gak dia rasa skit roti canai..ekekek!!

Hai all,
sebenarnya xde ape yg nk diceritakan pun..
cuma pagi tadi ikut husband outstation kt Tanjung Malim,kuar dlm pukul 8.15am,so..x sempat uat bekpes..jd kitorg pun pegi la pekene roti canai kat warung area sini2 je..
best gak..panas2 mkn,cich lak ngan kuah kari+sambal tumis..peeerrgghh!!
mmg best la..tp gambo roti canai lupa lak nk amik..,hehh.xsabo benor nk mkn nyer..!!
tp mmg best la..lembut gitu..!!


Khamis, 5 Mac 2009

Ni wajah tak sihat zafran,agak kureng ceria..but stay cute gitu..muuuah!!!

Ni tengah kusyuk dengar lagu "Al-Jannah" oleh MAwi World..sampai meleleh2 air liur..heheh!!

Ehh..mcm DJ lak zafran nih..hheheh,ibu sibuk uat keje dpn pc,dia pun mula la nk kaco ibu..!!

Rabu, 4 Mac 2009

BaNaNa BaLL


Smlm aku ngan hubby pegi GIANT shopping barang umah,so..tetiba my hubby ckp nk makan "banana ball" atau dlm bahasa biasa nye.."cekodok pisang" so kitorang terusla beli pisang berangan utk uat banana ball khas utk hubby tercinta..kalo hubby aku yg mintak aku x heran la,sbb mmg ni favorite dia,ari2 mkn pun xpe..hubby aku ni mmg suka kuih yg gebu2..heheh!!So ini lah hasilnya,agak "garing" skit..(nk cover hangit..heheh)
Sila lah jamu mata masing2 ye?jemput2..!!