Selasa, 16 Jun 2009

PoCo-PoCo???

Sebenarnya iesma (iesma?? ngeh3x) tgh fikir2 xtvt yg buleh membakar lomak yg melekat kt bdn iesma nih..ye la selain uat koje2 umah..iesma terfikir2 nk uat poco2,mcm best kn??uat sorg2 kat umah,sambil diperhatikan oleh zafran... (mesti dia pelik nengok ibu die tergedik2..ekekk :))) sgt layanzzz..bestnyer..

iesma dh lama nk cari cd/dvd poco2,x jumpa ar..nk beli kt ner ek?kt giant,tesco semua dh carik..xde pun :(( yg ada aerobic,salsa,tarian bollywood..iesma nk cari poco2 sbb mcm simple jerk..pastu x heavy sgt,

dekat iesma pun sebenarnya dh ada cd senam arebic khathy Smith (betui ke ejer??),best gak..tapi mcm x larat dh nk ikut,agak heavy dianyer senaman..(i x larat ok??)

so..ada sesapa yg tau kt mana nk dapatkn cd/dvd poco2,atau ada link2 yang leh download video poco2 ker??ngeh2.. :)) leh iesma download jerk..boleh la iesma berjayakan missi nk kurus ini..

dan..

kat sini iesma sertakn sedikit info tentang tarian poco2..
layanzzz....
~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~

FAKTA
Keistimewaan tarian

  • Aktiviti berkaitan kelenturan otot (flexibility)
1) Kebolehan menggerakkan sendi dan menggunakan otot pada tahap sepatutnya. Meregangkan otot dikira sebagai flexibility. Tarian jenis ini boleh meningkatkan pengaliran darah.

2) Apabila tubuh lebih lentur (flexible), anda akan lebih mudah bergerak seperti mengikat tali kasut, mencapai barang di tempat tinggi dan anda memiliki tahap keseimbangan yang lebih baik.


3) Tarian mampu meregangkan otot. Cuba lakukan regangan 10 ke 12 minit sehari selepas aktiviti memanaskan badan yang ringkas.

  • Baik untuk kardiovaskular
1) Dengan mengamalkan tarian yang terpilih tubuh berupaya menggunakan oksigen secara efektif tetapi bergantung pada keadaan jantung, paru-paru dan otot.


2) Aktiviti kecergasan jenis ini meningkatkan jumlah oksigen yang dihantar ke otot yang mana membenarkan otot bekerja lebih lama. Aktiviti berjalan dalam tarian adalah sebahagian senaman

3) Mengurangkan risiko diebetes, beberapa jenis barah, serangan jantung, nafas pendek, tekanan darah tinggi, kegemukan, tahap kolestrol, tekanan perasaan.

  • Aktiviti kecergasan otot

1) Tarian senaman mampu melatih otot supaya lebih bertenaga dan berguna untuk aktiviti mengangkat barangan berat atau menguatkan otot supaya ia lebih lentur.

2) Kekuatan otot membuatkan anda berupaya mendukung anak, mengangkat barangan yang dibeli dari kedai tanpa rasa letih. Memiliki otot yang kuat melindungi sendi.

~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~0~
p/s : marilah kita bersenam utk kesihatan badan & mengisi masa lapang anda..ekekek
:))

9 ulasan:

  1. salam...iela suka join poco-poco kat padang polo suatu masa dulu...nak cari la lagu mp3 dia...sapa ada...leh email kat iela...seronok weh...badan sihat...tariannya pun orait...memandangkan perutku yg naik dulu lepas bersalin...elok dimulakan balik..

    BalasPadam
  2. adik iesma ada rasanya lagu poco2,tu la kalo ada video skalik lg besh..
    iesma x pernh pun nari poco2,tgk pernh la..tgk pun dh tau mcm besh..berpluh2.. :))
    eheh..padang polo tempat iesma dating sambil joging la,ekek :)) ye la,perut iesma pun gendut..:((

    BalasPadam
  3. best kan poco2?
    a'ah..kat ner nk cr ek?

    BalasPadam
  4. umah mak ngan umah metua ada cd poco2 ni dorang rajin la nak berpoco2... akak ni hah yg tak rajin....hhehehe...

    BalasPadam
  5. Ada,
    ye la..bnest tau??tu la iesma x jumpa2 lg cd poco2 nyer.kt ner ntah nk carik??
    nnt iesma try cari lah..kalo jumpe iesma inform o0k??

    k.ninie,
    ala..akak iesma nk gak cd poco2,kat ner mak+mil akak beli??eheh..akak ddk batu pahat kn?teringin mkn asam podeh...ngeee... :))

    BalasPadam
  6. i ada beli poco2 yg ada meriam belina tu...kat one utama ada...RM12.90 ajer...bes2...

    BalasPadam
  7. posh..
    ye ker?
    ala..nk ke one utama yg malas tuh..
    tapi nak gak cd poco2..best kn?
    akan ku usaha utk dptkn cd tersebut..ngeh3x..
    :))
    tengkiu posh..

    BalasPadam
  8. kalu tak dak hang p kat tesco...pun ada gak...

    BalasPadam
  9. ooo..kt tesco dh carik x jumperk..ok la,nnt iesma try carik..
    thanks posh.. :))

    BalasPadam

sila la komen..