Khamis, 26 Mac 2009

Kismis Minda

Hari ni aku nk citer pasal kismis..iaitu makanan kegmaran zafran.Dia mmg t'sgtlah suka ngan kismis ni..kalo nampak aku amik bekas kismis ni dia mmg la tergedik2 nk,dh tau mmg nak bg kt dia..tp aku mmg galakkan zafran mkn kismis..sgt bagus untuk minda.Sebenarnya dr aku peknen lg aku dh amalkan mkn kismis dan skrg nk biasakn zafran lak.Tp oleh kerana zafran ada 3 btg gigi yg masih sgt2 cute so..aku tlg zafran buangkan biji dan tolong penyek2 kn skit kismis tu..Kt umah aku nih mmg x miss ngan kismis,macam2 jenama dh try,tetapi yg selalunya brand HPA la,sbb akak aku member..hehhe!!So kt sini aku kopipes skit info pasal kismis..

Khasiat dan Kegunaan Kismis:

  • Melindungi hati.
  • Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
  • Melawaskan pembuangan air besar.
  • Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
  • Membantu meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
  • Menguatkan daya ingatan
  • Mengubati penyakit lupa
  • Mencerdaskan minda
  • Mencerahkan mata
  • Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.

Akhir kata,marilah kita amalkan memkn kismis..banyak khasianya..harga pun x mahal..semua pun mampu..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila la komen..